Asien Guide: Stednavne, religioner og etik, love og regler og rejseforberedelser

Asien Guide: Stednavne, religioner og etik, love og regler og rejseforberedelser

I det følgende vil jeg komme med en mini praktisk guide til Asien, der bl.a. indeholder stednavne, religioner og etik, love og regler og rejseforberedelser og meget mere.

Stednavne

I Thailand

Soi = Sidevej. De fleste sideveje i thailandske byer har kun numre. Charoen Krung Road, Soi 40 betyder altså Charoen Krung Road, sidevej nummer 40. På sidevejen kan husene så igen ha’ et nummer, så adressen bliver Charoen Krung Road, Soi 40, 9.

Thanon = Gade (Road). Charoen Krung Road hedder altså på korrekt thai Thanon Charoen Krung.

Khlong = Kanal. Hvis en vej hedder khlong er det enten en tidligere kanal der er blevet fyldt op og asfalteret, eller en vej der er blevet opkaldt efter en khlong i nærheden.

Wat = Tempel. I Thailand er det ikke usædvanligt at folk – og taxichaufører – ikke kender navnenen på vejene, og ikke er i stand til at læse kort. De navigerer efter andre pejlemærker end adresser. Så det er godt at kende navne på wat’er, og andre betydningsfulde bygninger, kanaler etc. i nærheden af hvor du skal hen.

Koh = Ø. Koh Samui er det samme som Samui Island.

Ph = Udtales P. Koh Phi Phi udtales altså Ko Pi Pi, og ikke Ko Fi Fi, ligesom Koh Phuket ikke udtales Ko Fuckit, men Ko Puket…

I Malaysia og Indonesien

Lebuh = Vej (Street). Lebuh Chulia er altså det samme som Chulia Street.

Jalan = Gade (Road). Jalan Penang er altså det samme som Penang Road.

– i modsætning til thai’er kan de fleste malajer godt finde adresser, både på engelsk og på malaj, og kan uden problemer læse kort.

Kuala = Bugt. Mange bynavne starter med Kuala i Malaysia, fx Kuala Lumpur og Kuala Teranganu. Især hvis de ligger ved en bugt…

Pulau = Ø. Pulau Pinang er det samme som Penang Island.

Menara = Tårn (tower). Menara K.L. er det samme som K.L. Tower.

Religioner og etik

Buddhismen

99% af Thailands befolkning er buddhister. Buddha er ikke en gud men en almindelig (død) mand. Lidt svært at forstå, når man ser de mange tusinde forgyldte statuer, men sådan er det altså. Man ærer hans ‘lære’ (“Dharma”).

Hovedet anses i buddhismen som helligt, og fødderne som vanhellige. Tag skoene af når du går ind i et tempel (og de fleste private hjem), lad ikke dine fodsåler pege imod alteret i et tempel, rør ikke ved folks (børns) hoveder. Så er du på den sikre side.

Kvinder skal ikke tiltale munkene. – og mænd ikke nonnerne…

Islam

Der er ganske få muslimer i det aller sydligeste Thailand, og ca. 60% af befolkningen i Malaysia er muslimer. Langt størstedelen af muslimerne i sydøstasien har et forholdsvist afslappet forhold til deres religion, men fastholder deres afholdenhed overfor svinekød og alkohol. Piger der solbader topløse skal dog ikke forvente den samme naturlige respekt, som i Danmark.

Hinduismen, taoismen, konfutsianismen…

Samme regler som i buddhismen.

Almindelige – ikke-religiøse – adfærdsnormer

Ironi bliver ikke opfattet som ironi, men som sarkasme.

Det forventes at man viser stor respekt for kongen i Thailand. Når nationalmelodien spilles i fx biografen rejser man sig op og tier stille. Penge og frimærker der bærer kongens portræt behandles med respekt.

Øl, vin og spiritus indtages på restauranter, caféer, barer og hotelværelser; ikke på gaden, stranden, i parker osv.

Selvom det er ulovligt kan piger med sindsro bade topløse på de strande der er helt domineret af turister, fx på Phuket. Alle andre steder skal du holde dine bryster lukket pænt inde.

Forestil dig at ti kinesiske turister i Danmark kom uanmeldt og begyndte at fotografere dig på dit arbejde, i din have, til dit barns barnedåb osv… – husk god kamera-pli, også selvom du er på ferie, og det hele er så spændende.

Lad dit temperement blive hjemme. I det øjeblik du viser irritation eller vrede, eller hæver stemmen, mister asiaterne respekten for dig øjeblikkeligt, og du kan være 110% sikker på aldrig at opnå det du ville, da du hidsede dig op. Bemærk venligst forskellen: De mister respekten for dig! De bliver ikke bange eller intimiderede af dit hysteri!!! Sætningen “Mai pen rai” betyder på thai “lige meget/det er ikke så vigtigt”, og bruges til at afvæbne en situation, der er ved at spidse til.

Love og regler

I Thailand, Malaysia, Indonesien og Singapore

– hvis du er en lovlydig borger i Danmark, der opfører dig pænt og respektfuldt overfor andre, så skal du nok klare dig uden problemer i østen. Der er dog nogle få særlige regler, som det kan betale sig at være bekendt med:

Der er venstrekørsel! Husk det når du krydser en vej, og vær især opmærksom på venstresvingende biler i vejkryds (det er dér man glemmer det).

Det er ikke lovligt at indføre tobak og tyggegummi i Singapore. Rationen er altså en åben pakke cigaretter.

Narkotika, ‘sjove piller’, dopingstoffer og hash er forbudt at besidde, indtage og transportere. Der er dødsstraf, uanset mængden, og uanset hvilken forkaring man har på stoffets tilstedeværelse i ens baggage. I Malaysia bliver straffen eksekveret meget hurtigt.

Bondefangeri er ikke ulovligt i Thailand. Lad være med at købe ædelsten, uanset hvem der sælger det. – og slet ikke som et forretnings-/investeringsobjekt! Ingen(!) har nogensinde tjent penge på at købe ædelsten i Thailand.

admini

Lukket for kommentarer.