Thailand….

Thailand….

Bangkok

Bangkok er Thailands hovedstad, og med sin størrelse, sin internationale atmosfære, sit enorme udvalg af alt hvad hjertet kan begære, sine flyruter til alle byer af betydning i verden, sine moderne shoppingcentre og sine eksotiske indslag, det nærmeste man kommer ‘Asiens hovedstad’.

I Bangkok kan man bo på alt fra de mest nedslidte guest-houses til nogle af verdens fineste hoteller. De værste guesthouses findes på Khao Sarn Road, men det er faktisk muligt at finde nogle charmerende og billige steder at bo i de små sidegader (“soi”) omkring Khao Sarn Road. I den billige ende kan man med fordel checke ind på Sawasdee House (Chakrapong Road, soi Rambutri 9), lige overfor templet Wat Chai Chanasongkram, i gåafstand fra Khao Sarn Road (fem minutter), den nærmeste flodbus (fem minutter) og Grand Palace (et kvarter). De store dyre hoteller ligger som hovedregel langs Chao Praya floden, der skiller Bangkok fra Thonburi. De to bedste hoteller er uden tvivl Oriental Hotel (Charoen Krung Road, soi 40, tæt på Silom Road) og Grand Hyatt Erawan Hotel (krydset Rama 1 og Ratchadamri Road, skråt overfor World Trade Center). Det sidste har et tilknyttet alter, der af mange thai’er anses som meget vigtigt, og hvor der hver dag er ‘engledans’ med musikalsk ledsagelse.

thailandsk-golfbane

Af steder der er værd at kende er allerede to blevet omtalt: Khao Sarn Road, Bangkoks backpacker-gade, med et væld af turistcaféer og souvenirbutikker, og Grand Palace, det myteomspundne tidligere kongelige palads, om hvilket man kan sige, at hvis ikke det var så stort, så ville det fandme være kitsch! Men det ér imponerende, og skal ses, når man første gang kommer til byen. Man bør også kende Patpong, to paralelle gader, der om aftenen bliver til et enormt marked for souvenirs og falske mærkevarer, og alt hvad hjertet måtte begære af go-go barer. Af mindre kendte go-go bar kvarterer kan nævnes Soi Nana og Soi Cowboy. Rama 1 er en vej der huser nogle af verdens største shoppingcentre, med hver tusinde butikker, biografer, skøjtehaller, tivolier, restauranter og så videre. For at se udvalget rigtigt kan det anbefales at vælge to ud: Mah Boon Krung (efterhånden bedre kendt bare som MBK) og World Trade Center. Det første består primært af en million små butikker med billigt tøj, sko, ure, etc., det sidste af lidt færre større mærkevare-forretninger.

Chao Praya floden skærer Bangkok fra Thonburi. På floden er der et mylder af trafik; flodbusser, pramme, longtailboats, sejlende restauranter etc. På den anden side af floden tilbyder Thonburi en fredens oase, hvor ydmyge huse på pæle, omkring veje af vand, står omkranset at palmer, træer og buske. Alt sejler; selv banken og apoteket er en båd, og livet foregår i et tempo og en rytme hvor sjælen kan nå at følge med. At leje en longtailbåd i et par timer, til at sejle sig rundt i Thonburi, føles som ferie, efter nogle dage i Bangkoks mylder.

Tæt på Mah Boon Krung ligger Jim Thompsons House, nede af en støvet grusvej, som nabo til en khlong (kanal). Huset er et traditionelt thaihus på pæle, med det karakteristiske himmelstræbende tag. Inde i huset findes en unik samling af oprindeligt thai kunsthåndværk, og naturligvis en silke- og souvenirforretning. Chatuchak weekend marked er – som navnet antyder – åbent i weekenderne, og består af tusindevis af små boder så langt øjet rækker, der handler med alt fra cowboybukser til levende skorpioner.

thailandsk-strand

Men var det nu noget helt andet du ville se eller finde? Intet problem: I Bangkok kan man købe, se, opleve alt!

Du har været for længe i Bangkok når:

– du kigger i fire retninger før du krydser en ensrettet vej

– ikke gider rejse til Sukhothai for at fejre Loy Khratong, men bliver hjemme med en videofilm

– alle dine T-shirts bærer navnet på forskellige irske pub’er i Bangkok

– ikke undrer dig over at pigen fra Isaan-provinsen, der sidder ved siden af dig i baren, spiser kakerlakker som snack til sin øl

– to timer senere tungekysser den pige der sad og spiste kakerlakker

Ayutthaya

Ayutthaya er en af Thailands tidligere hovedstæder, og da byen var på sit højeste var det verdens største by med over en million indbyggere (hvilket var ubegribeligt efter europæisk målestok på det tidspunkt), pragtfulde paladser, og guld nok til at være moder til adskillige myter om ‘østens riger’. Thaierne havde ‘mulet’ burmeserne talrige gange, og gjort det i sikker forvisning om at deres egen hovedstad, med sine uoverstigelige mure og dobbelte voldgrav, var uindtagelig. Men i slutningen af 1600-tallet lykkedes det for burmeserne at komme ind i Ayutthaya. Resultatet var den endegyldige hævn: 600.000 mennesker blev dræbt, resten taget med som slaver, alt guldet scoret og byen brændt ned.

thai-baade

– onde tunger påstår at den berømte Swee Dagoon pagode i Burma er bygget af guldet fra Ayutthaya.

Efter ødelæggelsen blev der bygget en ny hovedstad i Bangkok, med Grand Palace opført som en tro kopi af Grand Palace i Ayutthaya.

Idag står de enorme ruiner i de nutidige indbyggeres baghaver. Ruinerne er fuldt på højde med Ankhor Wat i Cambodia, og de mange tusinder af buddha-statuer bliver stadig anset som hellige, og iklædt orange klæder, uanset hvor lidt der er tilbage af dem.

Der kører tog fra Hualamphong Railwaystation i Bangkok til Ayutthaya.

Det er en god idé at hyre en af de lokale tuk-tuk førere til at køre sig rundt til alle seværdighederne, og at være forberedt på at det tager mindst en dag at se det hele.

Tæt på Ayutthaya ligger kongens sommerpalads, hvor det er muligt at komme ind mod entré.

thailand

Krabi

Krabi ligger inde i bugten under Phuket, i sejlafstand fra Phi Phi øerne. Den nemmeste måde at komme fra Bangkok til Krabi er med indenrigsfly til deres nye fine lufthavn. Den ‘gammeldags’ måde er med nattoget fra Huamlanphong Railwaystation i Bangkok til Surat Thani (1st class sleeper anbefales), hvorfra der kører busser til krabi. Turen fra Surat Thani til Krabi er faktisk kyst-til-kyst på tværs af Thailand, på landets smalleste sted, og en fantastisk køretur, med noget af verdens smukkeste sceneri. Det tager ca. fire timer i bil.

Der er ingen strand ved Krabi by. Byens havnepromenade ligger med udsigt til mangrove-skoven (“skov-i-havet”). Dér kan man tage på spændende kanoture. Men når man har set sig mæt på den charmerende provinsby, kan man hyre en longtailbåd til at sejle sig ud til en af strandene i Krabis “skærgård”. Mange steder kan man leje bungalows ved strandene, så man kan melde sig ud af virkeligheden i en uges tid. – eller to, eller tre, eller …

– hvis paradiset er en have, så bare vent til du ser stranden!!!

I nærheden af Krabi kan man også finde seagypsies (“hav-sigøjnere”), der har inspireret til filmen “Waterworld”.

Den nemme og behagelige måde at ankomme til Krabi på, er at tage direkte hen til Café Europa (Maharat Road, Soi Ruamjit 1/9), til Tipokorn, Henrik og Finn. De ved alt, kan hjælpe med alt, taler dansk, laver dansk mad præcis ligesom din mor ikke gør, og er utroligt søde og flinke. De kan også hjælpe dig med at komme væk, når du får ø-kuller.

Se deres website på www.cafeeuropa-krabi.com

admini

Lukket for kommentarer.