Skimboarding er mega fedt! Men kender du historien?

Skimboarding er mega fedt! Men kender du historien?

Skimboarding startede for næsten 100 år siden da en livredder på den populære strand Laguna Beach i USA stod på skimboard på et træstykke. Selv om folk stadig skimboarder på træ skimboards, har sporten udviklet sig enormt på boardes materiale og udformning.

I dag er skimboards en af de mest højteknologiske vandsport, men samtidig er sporten også en af de mindst udbredte. Brædderne der anvendes af professionelle skimboarders er bygget ved hjælp af teknologi tilpasset fra rumfart for at opnå maksimal lethed, opdrift og rocker. Udstyret der anvendes af den gennemsnitlige skimboarder, er langt mere teknologisk avancerede end den gennemsnitlige surfer.

Selvom skimboarding er en temmelig gamle sport, er den stadig en meget lille sport. Mens skimboarding er blevet mere og mere globaliseret i de seneste år, har Laguna Beach i Californien længe været “hoved området” for skimboarding.

Traditionelt kommer de fleste af de top professionelle skimboarders fra Laguna Beach-området, og det er der et par gode grunde til.

Skimboarding, i sin nuværende form, blev opfundet i Laguna Beach. I begyndelsen af 1960’erne var der en gruppe af fyre, der ville skimboarde på Victoria Strand. Deres skimboards blev undertiden benævnt “dobbelt Enders” på grund af deres form. Brædderne blev rundet i begge ender, men den ene ende havde en større radius, hvilket var næsen af brættet.

Selv i disse tidlige dage af skimboarding forsøgte folk at flytte grænserne ved at vove sig ud i bølgerne. Nogle af de grundlæggende træk var hurtig løb og “fly aways” på bølgen. Den mest populære skimboarder på det tidspunkt blev opkaldt Mike Buxton.

Siden 1970’erne har skimboarding været en stor del af livet omkring Laguna Beach. De fleste børn i Laguna har prøvet skimboarding mindst én gang i løbet af deres barndom. For de fleste bliver det ved legen, men enkelte bliver meget dedikeret til sporten. Kvaliteten og mangfoldigheden af de bølgerne  der findes i Laguna er meget god. Spørg 100 mennesker, hvad en ideel skimboarding bølge er og du får 100 forskellige svar. Alle har deres egen version af “den perfekte bølge.”

En tommerfingerregel er dog at jo tættere bølgen kommer på kysten jo bedre. Jo tættere bølgerne er, jo lettere er at få rækkevidde. Mens en avanceret skimboarder kan være i stand til at nå bølger længere ude og derved få længere ture. Men bølger tæt på land må generelt betragtes som bedst til skimboarding.

Der findes andre gode strande i USA som Laguna, men fælles for dem alle er, at de er placeret i Florida.

board

Den første store generation af skimboarders der voksede op i Laguna var teenagere i midten af 70’erne. Tex Haines og Peter Prietto var en del af denne generation, og var de første til at kaste sig ud i moderniseringen af skimboarding. Sammen har de startet eget skimboard selskab, som de fleste nok vil genkende navnet på, Victoria skimboards, opkaldt efter den strand, hvor de ofte dyrkede sporten sammen med deres venner.

Victoria skimboards begyndte en lang proces med at genvinde troværdigheden for denne lille, men utrolig sjove sportsgren. Virksomheden blev mere end blot en firma, og blev til en form for center for information om sporten og organisator for de første skimboarding konkurrencer i slutningen af 70’erne.

Faktisk oplevede skimboarding et boom i slutningen af 1980’erne med mediedækning, øget deltagelse og endda et billede af Tom Trager skimboarding på forsiden af Sports Illustrated i 1987. I magazinet stod der dog at han surfede!

I slutningen af 80’erne til begyndelsen af 90’erne begyndte interessen for sporten at falde. Heldigvis har skimboarding overstået denne fase, og siden midten af 1990’erne har der været øget fokus på sporten igen.

I USA er der også udgivet magaziner om skimbording. Skim Online (1994) og SKIM Magazine (1999). På dette tidspunkt havde skimboarding nu fået informationskilder som alle skimboarders kunne holdes informeret igennem. I starten af 2000 begyndte internettet og de sociale medier at spille med og har uden tvivl været med til at bygge sporten til det den er idag.

Skimboarding har nu også nået den danske kyst. Men sporten er stadig lille i forhold til dens fantastiske waoo effekt.

Her i landet er det ofte kitesurferer og windsurferer der pga. manglende vind kaster sig over skimboardet. Men i virkeligheden er det en sport der er målrettet en helt anden gruppe af sportsudøvere. Skimboarding er nemlig en blanding mellem skateboard, ski, snowboard og wavesurf. Skimboarding kræver en helt anden balance end til windsurfing og kitesurfing. Dette betyder dog ikke at sporten ikke passer til en windsurfer og kitesurfer. Som udøver bliver man blot sat på nogle af de samme udfordringer som en skater, snowboarder eller ski løber.

I bund og grund er skimbording en sport for alle melle 5 år og 90 kg. Desværre spiller vægten nemlig ind når der skal stås på bræddet. Men så er der endnu en god grund til at tabe de ektra kilo.

Som skrevet er skimboarding kommet til Danmark og har været her de sidste par år. En stor årsag til at sporten er blevet mere interessant må siges at være de nye designs kaldet flatland som er skimboards designet til, som navnet fortæller, fladt land / vand. Med disse boards begynder tricksne fra skater sporten at dukke op.

Men hvis du vil vide mere om de enkelte detaljer omkring sporten så klik videre her på siden, tilmeld dig siden samt nyhedsbrevet og ikke mindst klik dig ind på vores facebook siden eller klik på “synes godt om” knappen på hjemmesiden.

Med Skimboards.dk vil jeg forsøge at samle større opmærksomhed omkring sporten og hvem ved. Måske kan vi en dag kikke tilbage på vores eget “Laguna Beach” eventyr.

admini

Lukket for kommentarer.